Quantcast
Channel: Turvallisuus - Rakennusmaailma
Viewing all 89 articles
Browse latest View live

Varo ilmajohtoja! Pihatöissä piilee sähkötapaturman vaara

$
0
0

Kesällä sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa sähkölaitteiden oikeasta käytöstä pihatöissä.

Ulkotöitä tehdässä on hyvä muistaa muutama käytännön vinkki. Kun käytät sähkölaitteita ulkona, ota virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

”Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja. Laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen”, sanoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen.

Sähkölaitteiden toimintakunto ja laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto on aina tarkistettava ennen kuin ryhtyy työhön.

”Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen”, Toivonen neuvoo.

Sähkölaitteita ovat talven aikana voineet vaurioittaa kylmyys ja kosteus. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto saattaa murtua tai halkeilla taivutettaessa ja näin aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia

Akkukäyttöisiä puutarhatyökaluja on markkinoilla jo paljon. Ne ovat sähkökäyttöisiä työkaluja turvallisempia käyttää, kun työskennellään ulkotiloissa. Akkujen lataamiseen liittyy kuitenkin kohonnut paloriski, joten akun latautumista on valvottava ja käytettävä vain laitteeseen tarkoitettua ehjää laturia.

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessasi. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten.

Kesämökillä ja pihapiirissä kannattaa myös varoa ilmajohtoja.

”Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon tai tikkailla seissyt henkilö on horjahtanut ja tarttunut lähellä riippuvaan johtoon, Tukesin ylitarkasta Esko Iivonen muistuttaa.


TM Testi: Etäohjattava Dahua-valvontajärjestelmä valvoo vapaa-ajan asuntoa

$
0
0
Asensimme, tutkimme ja koekäytimme kahden langattoman ulkokameran ja tallentimen pakettia Keski-Suomessa sijaitsevassa vapaa-ajan kodissa. Testatun valvontajärjestelmän Dahua NVR2104HS-W-4KS2 tallenni...

Vain yksi kuudesta kaasuliedestä läpäisi Tukesin vaatimukset

$
0
0

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti uunillisia kaasuliesiä. Kuudelle kaasuliedelle tehdyissä testeissä vain yksi täytti vaatimukset ulkopintojen lämpötilan osalta.

Testauksissa selvitettiin liesien turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä käytön aikana. Näitä ovat esimerkiksi putkiston tiiveys, ulkopintojen lämpötilat, nimellinen syöttöteho, liekinvalvontalaitteiden toiminta, palamisen puhtaus sekä sytytyksen, poikkisytytyksen ja liekinpysyvyyden toiminta. Lisäksi käytiin läpi tuotteiden varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet. Testeissä tarkastettiin myös tuotteiden vaatimustenmukaisuutta osoittava dokumentaatio.

Tukes hankki kuusi uunillista kaasuliettä testattavaksi verkkokaupoista. Liedet testautettiin SGS Fimkolla soveltaen standardissa SFS-EN 30-1-1 esitettyjä testausmenetelmiä ja raja-arvoja.

Ulkopintojen lämpötilat nousivat liian korkeiksi

Tukesin testauksessa uunia käytettiin täydellä teholla, kun standardissa kuvatussa testissä uunin lämpötila asetetaan 200 °C asteeseen.

”Tämä poikkeus tehtiin, koska Tukesin näkemyksen mukaan standardin testimenetelmä ei vastaa tuotteen todellisia käyttöolosuhteita eikä siten varmista, että tuote ei käytön aikana voisi aiheuttaa vaaraa kuluttajille”, kertoo ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

”Kaasuliesiä koskevan standardin mukaan tuotteen ulkopintojen lämpötilat eivät saa käytön aikana nousta yli 60–65 °C astetta ympäristön lämpötilaa korkeammaksi. Tarkka lämpötilan nousun raja-arvo vaihtelee lieden eri pintojen osalta”, Pekkanen jatkaa. Tukesin havainnot ja näkemys standardin mukaisesta testimenetelmästä on viety standardia ylläpitävän teknisen komitean tietoon ja standardia ollaan tällä hetkellä uusimassa.

Tuotteiden turvallisuus on yritysten vastuulla

Tukes on toimittanut testitulokset tiedoksi ja keskustellut kaasuliesien valmistajien ja maahantuojien kanssa, jotta he voivat jatkossa kiinnittää tarkemmin huomiota testeissä esiin nousseisiin havaintoihin. Testeissä havaitut lämpötilarajojen ylitykset eivät olleet niin suuria, että niistä olisi syntynyt tarvetta välittömille toimille.

Puutteita löytyi myös nimellistehon saavuttamisessa ja käyttöohjeissa. Yhdestä tuotteesta puuttuivat suomenkieliset käyttöohjeet. Yrityksille annettiin kehotukset korjata nämä puutteet.

Kahden lieden osalta Tukes vaati yritystä toteuttamaan uuden vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyn, koska heidän toimittamansa dokumentit oli myönnetty eri tuotemerkin ja valmistajan tuotteelle. Kyseessä oli ns. Private Label -tuote. Kyseinen yritys myi tuotetta omalla nimellään ja tuotemerkillään, vaikka tuotteen tosiasiallinen valmistaja oli toinen yritys. Yritys korjasi asian määräajassa.

Tuotteiden turvallisuus on yritysten vastuulla. Viranomaiset valvovat tuotteiden vaatimustenmukaisuutta pistokokein.

Suomalainen keksintö suojaa kosketuspinnat ja eliminoi koronaviruksen sekunneissa

$
0
0

Suomessa kehitetty tarrapinnoite eliminoi koronaviruksen kesketuspinnoilta sekunneissa. Tarrapinnoite lanseerataan kuluttajille huhtikuun aikana. 

Clean Touch Medicalin innovaatio CovidSafe on tarrapinnoite, joka eliminoi virukset ja bakteerit, myös SARS-CoV-2 viruksen kosketuspinnoilta sekunneissa. Tuote perustuu patentoituun monimetallihybridiseokseen, joka soveltuu käytettäväksi sekä ulkona että sisällä. Sen teho on vahvistettu Helsingin yliopiston laboratoriossa.

”Tuotetta kehitellessämme huomasimme, että yksittäisen metallin suojausteho mikrobeja vastaan ei ole riittävä. Onnistuimme lopulta löytämään sellaisen yhdistelmän, joka on tähän tarkoitukseen sopivin ja tehokkain”, kertoo Clean Touch Medicalin toimitusjohtaja Pertti Lainisalo.

CovidSafe- tarrapinnoitteen monimetalliyhdisteessä vaikuttavat metalli, kupari ja hopea. Tarrapinnoite voidaan asentaa yleisimmille kosketuspinnoille kuten ovenkahvoihin, kaiteisiin ja valonkatkaisijoihin, niin ulko- kuin sisätiloihin. Se kestää käytössä jopa tuhansia kosketuskertoja.

”CodivSafe- tarrapinnoitetta on testattu mm julkisessa liikenteessä ajoneuvojen kosketuspinnoilla. Kahdeksan viikon koeajan jälkeen tuotteessa ei todettu merkittävää kulumista. Tuote myös säilyttää tehonsa koko elinkaarensa ajan”, kertoo Lainisalo.

Kuluttajamyyntiin huhtikuussa

CovidSafe on ollut teollisuusyritysten ja tuotevalmistajien saatavilla jo noin puolen vuoden ajan. Nyt tuote lanseerataan myös kuluttajamarkkinoille, ja se tulee olemaan saatavilla isoimmista kotimaisista kauppaketjuista ja Clean Touch Medicalin verkkokaupasta.

Suomalainen innovaatio on myös herättänyt runsaasti kiinnostusta ulkomailla.

Tukes poisti markkinoilta yli 70 vaarallista sähkölaitetta: Eniten vikoja led-valaisimissa ja latureissa

$
0
0

Tukes valvoo markkinoilla olevia sähkölaitteita. Viime vuonna sähköturvallisuuspuutteita oli eniten latureissa, muuntajissa ja led-valaisimissa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yli 70 vaarallista sähkölaitetta. Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa. Sähkölaitteiden valvonta painottui entistä enemmän verkkokauppaan, josta myös kuluttajat ostavat usein tuotteita.

Tukes valvoi markkinoilla olevia sähkölaitteita entistä enemmän verkkokaupoissa.  Verkkokauppavalvonta toimii niin, että tutkitaan netin kauppapaikkojen tarjontaa tai etsitään ja hankitaan tuotteita Tukesiin tulleiden ilmoitusten perusteella. Suurin osa valvontakäynneistä tehtiin kuitenkin edelleen kivijalkakauppoihin. Valvontakäyntien määrä lisääntyi edellisvuodesta ja oli yli 1800, kun se vuonna 2020 oli 1220.

Tukes poisti tuotteita sähköiskun tai palovaaran vuoksi

Tukes testautti viime vuonna yhteensä 364 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 72 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Maahantuojat velvoitettiin keräämään näistä vakavimmin vaaralliset 26 laitetta takaisin käyttäjiltä. Vuotta aiemmin testausten määrä oli 346, markkinoilta poistettiin 90 laitetta ja näistä takaisinvetoja oli 19 kpl. Markkinoilta poistetuissa tuotteissa oli joko sähköiskun tai palonvaara.

Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Suurimpina ryhminä ovat jatkuvasti led-valaisimet sekä erilaiset laturit ja muuntajat. Vaaralliseksi osoittautuneita sähkölaitteita löytyi myös esimerkiksi lihashuoltovasaroista ja uppopumpuista.

Tietoa markkinoilta poistetuista sähkölaitteista löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Vaaralliset laitteet löytyvät hyvin

Tukes valvoo riskiperusteisesti epäilyttäviä tuotteita ja uusia tuoteryhmiä ja tuotemerkkejä.

”Hyödynnämme valvonnassa eurooppalaisia markkinavalvontatietokantoja. Teemme myös aktiivista yhteistyötä muiden EU-maiden markkinavalvontaviranomaisten kanssa ja osallistumme yhteisprojekteihin”, sanoo sähkötuoteturvallisuuden asiantuntija Seppo Niemi.

”Valvonnan kohdentaminen riskiperusteisesti on ollut tehokasta. Viime vuonna testatuista sähkölaitteista noin 25 prosenttia osoittautui siinä määrin vaarallisiksi tai puutteelliseksi, että niiden myyntiä jouduttiin rajoittamaan erilaisilla kieltopäätöksillä. Lievemmin puutteellisista tuotteista annetaan vastuuyrityksille huomautuksia, joissa yrityksiä pyydetään korjaaman testeissä löydetyt puutteet viimeistään seuraavissa tuotantoerissä”, Niemi jatkaa.

Myös kuluttajat ilmoittavat Tukesiin vaaralliseksi epäiltyjä tuotteita. Viime vuonna niitä tuli 773 kpl, tosin kaikki eivät koskeneet juuri sähkölaitteita. Ilmoituksen voi tehdä Tukesin verkkosivulla.

Lue lisää:

Sähköpalo alkaa yhä useammin valaisimesta

Halpa sähköauton lataustuote voi olla turvallisuusriski

$
0
0

Halpa sähköauton lataustuote kannattaa tarkistaa: määräystenvastainen latausjohto tai latausasema voi aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran.

Jo reilu kolmasosa Suomessa myydyistä uusista ja käytettyinä maahantuoduista henkilöautoista on sähkökäyttöisiä: täyssähköautoja ja ladattavia hybridiautoja. Liikenteen sähköistyminen näkyy myös lataustuotemarkkinoilla, myytäväksi ilmestyy jatkuvasti lisää latausjohtoja ja latausasemia.

Sähköinsinöörit – SIL ry:n ja Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n maaliskuussa järjestämässä Sähköautot ja turvallisuus -seminaarissa käsiteltiin sähköautoihin ja niiden lataamiseen liittyviä riskejä monipuolisen asiantuntijajoukon voimin.

Testaus-, tarkastus- ja sertifiointiyritys SGS Fimko teki Sähköinsinöörien verkosta ostamille lataustuotteille tuotestandardien mukaisia osatestejä pistokoeluontoisesti.

”Tilasin suomalaisista verkkokaupoista yhden kiinteästi asennettavan latausaseman ja yhden tavalliseen pistorasiaan kytkettävän latausjohdon, sekä ulkomailta yhden tavalliseen pistorasiaan kytkettävän latausjohdon”, kertoo Sähköinsinöörit SIL ry:n puheenjohtaja Vesa Linja-aho.

”Valinnat tehtiin riskiperusteisesti, eli käytännössä tuotteen hinnan ja yleisen olemuksen perusteella”, jatkaa Linja-aho.

Halpa tuote voi olla puutteellinen

Molemmista tavalliseen pistorasiaan tarkoitetusta latausjohdoista puuttui 6 milliampeerin tasavikavirran tunnistin, vaikka tuotestandardi sitä niiltä edellyttää. Tasavikavirran tunnistin puuttui myös kiinteästi asennettavasta latausasemasta.

”Räikein puute oli se, että kiinteästi asennettavan latausaseman mukana ei toimitettu minkäänlaista asennusohjetta, ei myöskään käyttöohjetta tai muita lakisääteisiä asiakirjoja”, kertoo SGS Fimkon:n Account Manager Heli Luotola.

”Mukana oli vain QR-koodi, joka vei yksinkertaiseen englanninkieliseen ohjeeseen, josta puuttuivat oleelliset tekniset tiedot kokonaan.”

Sähköturvallisuuslaki vaatii, että sähkölaitteen turvallisuustietojen, ohjeiden sekä sähkölaitteen mukana olevien asiakirjojen tulee olla suomen ja ruotsin kielellä. Niiden on oltava selkeitä, ymmärrettäviä ja helppotajuisia.

Käyttö- ja asennusohjeet puuttuivat kiinteästä latausasemasta, mutta verkkokaupan sivuilla ja tuotteen arvokilvessä oli maininta tuotteessa olevasta 6 mA tasavikavirran tunnistimesta. Testeissä sitä ei kuitenkaan löytynyt.

Kyseinen latausasema löytyy nyt Tukesin markkinavalvontarekisterin sivuilta ja on määrätty poistettavaksi markkinoilta sähköiskuvaaran takia.

Lue lisää:

Sähköautoilijan ei kannata kikkailla latausvirityksillä

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvaa: Peruslatauslaite suosituin

Vesivuotohälytin Nedis SmartLife Wifi tuo edullista vuototurvaa kotiin ja mökille

$
0
0
Vesi on kuin tuli – se on hyvä renki mutta huono isäntä. Vesivuoto aiheuttaa pitkäkestoista tuhoa, ja usein vuoto tapahtuu huomaamatta. Tihkunut vesi rakenteissa on vaikea asia todistaa vakuutus...

Grillaaminen parvekkeella ei ole laissa kiellettyä – Muista kuitenkin nämä turvallisuusvinkit

$
0
0

Grillaaminen parvekkeella on periaatteessa sallittua. Taloyhtiö tai pelastuslaitos voi kuitenkin kieltää sen paloturvallisuuden nimissä, jos parvekkeella tai talossa on puurakenteita.

Moni kaivaa näinä päivinä grillin talviteloilta ja ryhtyy kokkauspuuhiin parvekkeella tai terassilla. Ympäristöön leviävät grillaamisen tuoksut saattavat herättää naapureissa ruokahalun sijasta ärtymystä, ja tilanne voi poikia yhteydenottoja myös taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltian mukaan tilanteen ratkaisemiseksi taloyhtiön hallituksen ei kannata kuitenkaan suoralta kädeltä ryhtyä puuhaamaan parvekkeille grillauskieltoa. Kiellon valvominen olisi melko hankalaa, eikä taloyhtiöllä ole sopivia puuttumiskeinoja kiellon rikkomiseen.

”Periaatteessa kiellon jatkuva rikkominen voisi johtaa hallintaanottoprosessiin, mutta käytännössä rikkeellä tulee olla yhtiön ja sen asukkaiden kannalta riittävä merkitys. Grillaamisesta tällaista tuskin yleensä muodostuu”, sanoo Haltia.

Tästä syystä hän suosittelee, ettei taloyhtiö kirjaisi parvekegrillaamista koskevaa kieltoa ilman hyviä perusteluja yhtiön järjestysmääräyksiin. Hyvä perustelu on paloturvallisuus, jos talossa ja parvekkeilla on puurakenteita.

”Grillatessa kannattaa silti mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin”, Haltia muistuttaa.

Taloyhtiön lisäksi paikallinen pelastustoimi voi kieltää parvekegrillaamisen. Pelastusviranomaiset eivät yleensäkään suosittele parvekegrillaamista sen tulipaloriskin vuoksi.

Grillaaminen parvekkeella on suositeltavinta sähkögrillillä

Avotulen teko parvekkeella on kielletty, joten avotuleen rinnastettavien kertakäyttögrillien käyttö on kielletty. Hiiligrilli ei myöskään sovellu parvekekäyttöön. Hiiligrillin, esimerkiksi pallogrillin, hiilien sytytykseen liittyy myös aina palovaara. Parvekkeella olevasta hiiligrillistä saattaa lentää kipinöitä, ja ne voivat aiheuttaa tulipalon. Hiiligrillistä tulee myös usein savua.

Paras valinta parvekegrillaajalle on sähkögrilli, toiseksi paras vaihtoehto on kaasugrilli. Sitä käytettäessä pitää muistaa kaasupullon säilyttämiseen liittyvät säädökset. Huoneistossa saa säilyttää maksimissaan 25 kiloa nestekaasua – ja sillä tavalla, että kaasusäiliö ei pääse kuumentumaan esimerkiksi auringossa.

Kiinteistöliitto ei suosittele parvekkeella grillaamisen kieltämistä

Laki ei kiellä grillaamista parvekkeella

Tukes muistuttaa kertakäyttögrillien vaaroista: Grillit sytyttäneet kymmeniä tulipaloja

 


Yhä useampi sähkölaite vuokrataan tai lainataan – Vastuu turvallisuudesta on laitevuokraajalla

$
0
0

Yhä useampi sähkölaite on nykyään lainattu, vuokrattu tai yhteiskäytössä. Tukes muistuttaa yritysten ja muiden laitevuokraajien vastuusta turvallisuuden varmistamisessa.

Kiertotaloudessa tavaroita ei aina tarvitse ostaa itselleen, jos niitä voi lainata tai vuokrata. Myös sähkölaitteiden vuokraaminen, lainaaminen ja yhteiskäyttö on viime vuosina yleistynyt. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että yritys, joka antaa sähkölaitteen lainaan tai vuokralle, vastaa laitteen ja palvelun turvallisuudesta.

Yritys vastaa vuokrattavien ja lainattavien laitteiden turvallisuudesta

”Sähkölaitteita asiakkailleen lainaavan tai vuokraavan yrityksen on huolehdittava, että sähkölaite on kunnossa ennen kuin se luovutetaan eteenpäin. Sähkölaitteesta ei saa aiheutua esimerkiksi sähköiskun tai tulipalon vaaraa tai häiriötä. Yrityksen on annettava asiakkaalle riittävät tiedot ja ohjeet laitteen turvallisesta käytöstä ja mahdollisista käyttörajoituksista ennen kuin asiakas vuokraa tai lainaa laitteen. Asiakkaalle on myös annettava tarvittaessa kirjalliset käyttöohjeet ja toimintaohjeet hätätilanteissa”, sanoo johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesista.

Kun sähkölaite luovutetaan vuokralle tai lainaan, on mahdollista järjestää opastusta laitteen ja suojavälineiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön sekä kysyä laitteen käyttöön liittyviä kysymyksiä. Vuokrauspalveluita tarjoavien yritysten nettisivuilta löytyy usein perustietoa tuotteesta ja sen ominaisuuksista sekä tuotteen käyttöohjeet.

”Sähkölaite on huollettava ja korjattava valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. Vuokraus- tai lainaustapahtumien jälkeen hyvä käytäntö on, että laitteet tarkastetaan jokaisen käyttökerran jälkeen laitekohtaisen tarkastuslistan mukaan. Näin varmistetaan, että laitteet ovat kunnossa ja valmiina seuraavaa käyttäjää varten. Tarkistuslistan avulla tarkastuksesta jää jälki ja listan avulla on helppo käydä läpi oleellisimmat laitteen kuntoa mittaavat kohdat. Lisäksi laitteelle tehdyistä huolloista ja korjauksista on tärkeää pitää kirjaa”, Mustonen muistuttaa.

Näin huolehdit, että vuokraamasi sähkölaite on turvallinen

  •  Varmista, että saat laitteen mukana käyttöohjeet ja käytä laitetta ohjeiden mukaisesti.
  •  Tutustu laitteessa tai käyttöohjeessa oleviin varoituksiin.
  •  Käytä laitetta ainoastaan käyttöolosuhteissa, joissa se on tarkoitettu käytettäväksi (esim. vain sisä- tai ulkokäyttö).
  •  Tutustu käyttöön tai käyttöönottoon liittyviin rajoituksiin ja noudata niitä. Rajoituksia ovat esimerkiksi ikä tai koko, laitteen ammattikäyttöisyys, käytön luvanvaraisuus tai laitteen vaatimat lisäosat ja -laitteet.
  • Jos laitteessa on ulkoisia vaurioita, älä ota laitetta käyttöön. Ilmoita havaitsemistasi puutteista vuokraajalle.

Lue lisää:

Yhteinen pensasleikkuri naapurin kanssa: Kaikkea ei tarvitse omistaa itse

Viewing all 89 articles
Browse latest View live